Thursday, November 6, 2014

Wedding invitation

Salam kawan-kawan, erm saya nak tunjuk sikit kad invitation saya yg sangat murah dan berbaloi-baloi..saya tempah dekat KAD KAHWIN BORONG (kadborong@gmail.com) 





saya ambil pakej U design I print..(sebab saya suka design yg lain dari yg lain..means tak akan sama la dengan orang lain -poyo sgt..hihi) lepas saya design dan hantar kepada kad kahwin borong, then diaorang akan print sahaja, lepas siap diaorang akan pos la kepada customer..sekarang saya tak tahu pakej ni sama lagi ke tak dengan harganya..diaorang juga ada keluarkan produk lain seperti banting, banner, sticker dan menyediakan pakej2 yg menarik lagi.


                                             

saya ambil saiz 4''x6'' single 1000 pcs RM0.15/pcs so harganya 
RM150 (free envelop ye) + postage RM25 = RM175

HARGA RM175 untuk 1000pcs berbaloi kan..
ni pic kad saya yg telah di design..yg page belakang saya tak ingat simpan kat mana..huh sorry tak dapat tunjuk..tapi page belakang saya cuma design peta je..


page 1

sapa2 yg rajin design n ada kesungguhan boleh la buat..dan ambil pakej ni ye..

sharing is caring :)



shaklee product

Ada sesape nak beli product shaklee boleh la beli kat saya ye...nak harga berbaloi-baloi..pm saya di 0179512909 sebutkan een punya blog..anda akan dapat harga yg pasti tidak merugikan.... :)


















Dah lama tak update blog…

Maaf la..dah lama tak update blog…hihi (ada org baca ke blog ni..perasantan)..erm macam biasa la dah jadi mak mak ni..nak update pasal anak la..hihi rayyan sekarang ni dah setahun 2 bulan dah..gigi baru satu..ada lg satu macam nak keluar dah..hihi..berdiri boleh kejap2..jalan tak lagi..tengoklah gambar-gambar terbaru dia..hihi dan ada berita baru..rayyan nak jadi abg long dah..hihihi..saya baru mengandung 3 bulan lebih la..awal lagi..tapi harap sihat la baby saya dan selamat lahir..amin..


sibok main pasir

pinjam tudung sepupunya..sebab hujan rintik2 nak keluar jugak


g shopping

g jalan-jalan di tepi pantai lagi

buat jeritan batin..hihi

Sunday, October 13, 2013

Review doorgift...


hi salam semua salam ahad..rayyan dah tido ape lagi kan...kali ni nak review pasal doorgift...di sebabkan nak bajet kan..dan tengok B2B sebelum ni pon guna comey je..jadi saya mengambil keputusan untuk mengunakan paper bag sahaja..untuk para tetamu dan untuk VVIP atau kawan-kawan yang lain bende lain la...untuk paper bag..saya memilih harusla warna putih (english style la konon)..so tak kan kosong je kan..saya pon tempah la cop yang comel dekat Euphoria's handcarved Rubberstamps , cari punye cari jumpe la idea burung ni..lagi pon ayah saya peminat burung..(hahaha perli ke..hihi) cari jenis tulisan then....bagi dekat Euphoria die buat cantik dan kemas je..
sampai-sampai je...macam ni la pembungkusan nyee..






erm lepas dah dapat paper bag (en. tunang belikan mase tu tunang ag* time tu tunang)terusla cop sampai lebam..huhu


then nak bagi cantik lagi nak letak la doily paper color ungu..tapi susah nye la nak jumpe doily paper color ungu..yang jumpe color merah, biru dan putih



sebungkus ade 500pcs dalam RM4.90 beli jugak la color putih..lepas tu adik yang tolong color kan..jadi macam ni..

selepas color ungu..guna pewarna makanan ye..



ni nak testing selepas siap color..hahahaha ok...untuk pengetahuan B2B semua paper beg ni kecik je..so nasihat untuk bakal B2B beli la paper bag yang besar sikit dan nak lagi senang ade tapak..yang ni tak de..so kena pandai-pandai buat tapak la..time nak letak barang..huhu kecian...(T.T)

***dah lama dah dalam draf tak publish je lagi..hihi maaf ye korang

Saturday, October 12, 2013

SET BERPANTANG SHAKLEE




Hi semua..ni nak cite cikit pasal set berpantang..saya tak ambik jamu langsung dan memang kena bebel dengan mak jugak la..maklum la orang tua-tua kan dah biase dengan jamu..bidan mengurut pon bebel kat saya jugak..ok fine…erm badan tak panas la ape la..pot pet pot pet..ok cukup..saya memang tak suka makan ubat ok..nak nye jamu-jamu ni…erm masa minggu ke 30 dan ke atas memang dah plan beli vitamin ni..ahamdulillah suami setuju..dan die pon bising tak nak makan jamu..sebab mak die bising kat die..huhu nasib la..huh..erm untuk pengetahuan korang Shaklee ni lepas 2 jam bersalin memang boleh ambik terus ok..disebabkan nak luka cepat baik..lepas je beberapa jam bersalin..saya makan terus vitamin ni..alhamdulillah luka cepat je pulih..susu plak kua secara berterusan..mula-mula lepas bersalin time nak jahit tu..(dah tengah sakit jahit kau..kena picit puting plak..tapi takpe untuk rayyan kan..)nurse datang picit-picit puting bagi kua susu (mula-mula memang sikit je susu) dan bagi kat rayyan..rayyan pon pandai hisap..syukur sangat..alhamdulillah la time kat hospital susu kua je..rayyan pon elok je mnyusu dan tidur nyeyak tak susah sangat la.(~.time kasih rayyan syg tlg ibu jugak..huhu) dah kena jahit ape lagi jalan pon macam penguin la kan..terkepit-kepit maklum la kena amaran dari nurse kalau terbukak jahitan kena jahit semula..argghh seram giler kau..erm lepas je 24jam boleh balik rumah..ok lega boleh balik sebab ade mak..seminggu lebih tetiba check benang terbuka kat tengah..hujung hujung tak terbukak..dah kalut bagai..risau terbukak..nurse yang check takotkan lagi kalau terbukak hujung-hujung tu..semua terbukak kena jahit lain..huh seram nye kau..giler nak jahit lagi..tak nak laaa…erm tapi Alhamdulillah 2minggu  luka jahit pulih dan elok je cantum..huh lega kau..erm nak cakap makanan biase la orang berpantang makan ape je..macam mana nak sembuh cepat kan..so kite harap vitamin ni la..tu yang nak bagi tahu ni..sape-sape yang nak beli set berpantang Shaklee ni beli la..saya pon sokong..lagi satu pasal sembelit..huh lancar kau..berpantang kan tak boleh bercangkung atau teran-teran lagi..so makan je vitamin ostrimetrik dari Shaklee ni..terus je kua..takpayah nak tekan-tekan sangat..lancar je..kua tandas pon muka senyum je..mula-mula saya tak sembelit ingat tak nak la makan (ok nampak memang tak suka makan ubat-ubatan..huhu)..skali lepas 2x uk uk..najis keras..ape lagi makan la..terus ok..lega je..alhamdulillah la kan..untuk yang masih mencari-cari set berpantang kan..percaya la..makan vitamin shaklee ni memang sihat je badan..susu pon kua dengan jaya nye..lepas je berurut dan terus makan vitamin ni..susu sampai melimpah-limpah syukur sangat sampai kena simpan dalam botol..kua banyak sangat..dan lagi satu kulit pon cantik je..memang time berpantang ni penat je dengan kehidupan baru kan..ade baby..semua jadi tungang terbalik..nak cuci muka pakai krim malam pon tak menyempat..nasib makan vitamin c Shaklee muka kekal licin je tanpa jerawat ok..so ape lagi yang nak kulit cantik tapi malas nak pakai bende-bende kat kulit..makan je vitamin c Shaklee..caye la..huh

ni yang set saya ambik..~selepas penat pujuk suami suruh beli..


kalau nak boleh la beli dengan kawan saya..baik punye harga..berbaloi beli dengan die..die kat penang..
nadia 0179398343

 

 

Rayyan dah sebulan lebih laaa…pantang lagi 7hari…argggghh




 Nik rayyan rizqin beberapa jam lepas lahir


7 hb OKT genap la sebulan rayyan di lahirkan ape lagi memang menghitung hari la kan..time berpantang sangat menyedihkan..mane tak nye…time ni la nak makan macam-macam dan lapar sangat (sbb bf kan..nak nye ank lelaki kan..kering ibu di buatnye…huhu)..erm kering pon berat tak same pon macam sebelum pregnant dulu 54kg, skung lepas bersalin 56kg..huh erm takpela..slow-slow la kan..maklumla..sebelum ni tak biase berpantang-pantang ni..makan je ape nak..huh nasib tak gemok..kalau gemok ntah la..nak berdiet pon tak pandai..huh erm ok cite pasal pantang..mula-mula semangat la makan macam orang pantang..selang 2 3 minggu kemudian maaf la..nampak depan mata nak ngap..dalam kepala otak..cikit je xpe..skali tengok perut mak kau..macam ngandung lagi la..alamak..suami plak memang tak bagi makan bukan-bukan kalau ikut die nasi putih ngan ikan bakar je..kalau nak makan ape-ape mesti die cakap..kalau makanan tu boleh bakar boleh la makan..mase ni la tetibe Nampak iklan KFC macam best je..bile tengok iklan macam naik gile..suami perasan ciap cakap..makanan KFC kalau bakar boleh la abg belikan..gile punye teguran kan..ok faham…saya berpantang kat rumah mak..so time saya berpantang ni la..macam mak beli dan masak benda yang tak pernah ade masa saya tak berpantang dulu..ade ke patut..huh..tetibe petang hari tu..mak beli cucur goreng ciap ade sos pekat yang nampak sangat menyelerakan time berpantang..ok..cucur betul-betul ade depan mata..tengok kiri kanan xde sape..ambik satu…masuk mulut..dlm hati~takpe sikit je.ape de hal kan..skali sedap plak..ambik lagi mak nampak…mak jerit..kamu tak boleh makan la..kan pantang..satu je la mak..ayah gelak je..huhu..mak pot pet pot pet macam biase la..tapi lega..dapat makan..banyak lagi makanan yang menyelerakan..huh tapi makan juga cikit..sorok-sorok la..pandai-pandai la ..hihi..huh erm skung baru klang kelibut nak kempis kan perut sebab tengok Amoi minihexabel dan ade blogger yang lepas bersalin kempis je perut..jeles plak..aduhai..dan-dan la jaga..asyik letak losyen panas (mak beli dengan bidan berurut) letak kat perut lepas mandi atau bila-bila masa..then pakai bekung..huh kurang la sikit buncit nye..tapi still buncit lagi la..maklumla kulit perut saya tebal kan..huh erm mula-mula berpantang niat nak pantang sampai 60 hari..tapi tunggu 44hari pon macam nak giler je..duk menghitung hari je ni..huh SABOR JE LA…
~jom tengok gambar rayyan lagi..hihi (mcm kau sorang je ade anak..huh)



rayyan dan sebulan ~ kena cahaya ~ingat makanan ke sayang


 

Tuesday, September 24, 2013

Pengalaman bersalin Nik Rayyan Rizqin..



Bermula la kisah seorang gadis nak jadi mak..hihi..


6 September 2013

3.30 ptg   
      
Bermula la kontraksi, sakit yang macam senggugut, berselang-selang kejap sakit kejap tak sakit Selang dalam 10 minit gitu..tapi boleh tahan lagi la..time tu rehat je dalam bilik sampai kul 4 ptg lebih tetap tengok jam sakit berulang jugak..tunggu lagi sampai kul5, tapi tak keluar tanda ape pun..mak masuk bilik tanye kenapa, bagi taw mak sakit selang-selang mak ajak p hospital, tapi takut tak bersalin lagi dorang buat macam-macam..huhu kul 5 lebih sakit kuat sikit..suami dari penang ondway balik rumah..bagitaw die sakit ulang-ulang ni..die suh tunggu die kalau nak p hospital.tapi mak suh p jugak..jangan bagi tahu suami nanti die balik kelang kabut..pegi hospital sakit mcam biasa ulang-ulang jugak..tanda tak kua pon air ketuban ke darah ke..nurse memang tanye yang tu dulu la..tak kua ape tanda dorang pon macam wat lambat je la..tapi  dorang suruh check bawah..saya di check 2 orang sorang dr praktikal sorang lagi nurse pengalaman..mula-mula dr praktikal check slow je ok je…die cakap 1cm bukak..skali nurse pengalaman check sakit betul..ganas sangat..dr praktikal yang tenangkan..nak je tending die..geram kau..huh..erm die pon cakap 1 cm..semua cakap lambat lagi..anak sulung kan..lambat ni..lepas tu saya kena baring kat katil check perut..guna mesin ape ntah..nak check perut keras ulang-ulang tu la..sementara tunggu tu dr praktikal ramai jugak..memang jadi mangsa experiment la jawabnye..sorang dengar..semua nak dengar..sorang rasa perut..semua rase..sabar je la..orang nak belajar..sementara tunggu tu dengar la kat labor room ade yang tengah push..macam lama je..asyik kena marah plak tu..selang seli dengar nafas ibu nak teran..takot je rase mase tu…lepas tu dapat result dari mesin ntah ape-ape tu..check plak dengan dr..mase tu ibu yang bersalin tu dah selamat bersalin sebab dengar bunyi baby..sonok je rase mase tu..macam saya plak dapat baby..dr tanye mcam-macam lepas tu scan..cakap seminggu lagi ni..lambat lagi ni..dr tanye rumah kat mana..kenderaan ade tak semua..boleh alik dulu la..dr cakap..ha balik..ok balik la dari die buat ape-ape bukan-bukan lagi…huh…erm kua-kua mak terkejut aik tak bersalin lagi..hihi mak buat lawak plak…sakit tetap berulang..tapi still boleh tahan lagi..erm sempat solat magrib sebelum balik..sampai rumah suami dah sampai wat muka merajuk sebab tak tunggu die..huhu erm balik masuk bilik baring..pastu mak suh makan semua..baring lagi..ntah kul brape start sakit kuat…asyik pegang je perut..nak tekan takut pegang je tahan..sampai nagis2..suami ajak p hospital..tapi takot sakit macam biasa petang tadi..kena check bukaan sakit plak..tunggu lagi..sakit bertambah kuat..suami risau sangat…siap buat solat hajat supaya permudahkan saya bersalin..kecian tengok suami..cium-cium dahi saya..saya nagis2 je tahu..

11 mlm

lebih kurang 11lebih macam tu..suami suh pegi hospital jugak kejut adik mak ayah semua..sakit tak tahu nak cakap la..Allah  S.W.T je tahu..tanda-tanda still tak kua pon..

1150 mlm

sampai hospital mak bagi minum air koko + telur ayam kg mentah..minum terus..tak pk ape dah..sebab sakit sangat mase tu..terus je nurse suruh masuk dalam..siap duduk kejap..tahan sakit..tangan kaki dah mengeletar..nurse suruh p baring kat katil nak check bukaan..saya duduk lagi tahan sakit..ade nurse tu kecian agaknye..ambik kerusi roda tolak saya..sebab asyik bergetar je kaki tangan..dorang tanye sejuk ke..saya tak sejuk sangat…mungkin tak tahan sakit kot..huh sebelum check saya cakap nak kencing dulu..p kencing ade darah keluar..ciap cakap kat nurse ade darah, ciap nagis2 sakit..dorang cakap takpe..naik atas katil..dorang seluk memang tak rase ape dah..check-check bukaan dah 5cm..nurse tu cakap cepat plak..patut begeletar macam tu tahan sakit nurse cakap..huh dorang tolak naik kerusi roda tanye sebelum masuk labor room nak jumpe sape..nak jumpe suami..tapi malu nak cakap..cakap jumpe mak..tapi nurse tu ambik baju baby je kat mak..tengok je mak…pastu kena tolak masuk labor room…

7 September 2013

1215 pagi

bilik labor room…

masuk-masuk tengok katil macam takot je..huh takde sape pon yang ade..kecuali saya…huh dorang suh tukar baju..saya asyik nak pegang perut je tahan sakit..nurse tu siap cakap lambat pakai baju lama la kena tahan sakit..ape lagi bukak terus semua pakai baju die bagi..nurse tu ciap tunggu pegang baju tu..pastu baring kat katil dorang pasang yang kat perut tu..nak monitor jantung baby la kot..dorang suruh duk diam-diam..mana boleh..nak tahan sakit lagi..megeliat je ke kanan kiri saya ni..siap mengucap lagi dalam harti..kot-kot Allah s.w.t tarik nyawa time ni kan..mana tahu kan..teringat je suami family..huh..lepas tu saya rasa nak teran sangat-sangat..dan rase nak berak..siap bagitahu nurse nak berak....nagis2 lagi..nurse dan Dr ciap cakap kenapa nagis biase la sakit bersalin..ade nurse cakap nanti takde tenaga nak teran..ape lagi tahan sakit..pastu tahan nagis plak..huh cian saya kan..asyik kena ugut je dari awal…erm dorang check lagi dah 8cm bukak..lepastu Dr nak pecahkan air ketuban takot jugak kot sakit ke kan..tapi sakit perut lagi kuat..dah tak rasa ape dah dorang buat kat bawah tu…lepas tu

nurse: kepala dah dekat dah..kalau awak pandai teran baby kua terus hilang sakit..

nurse cakap bile sakit..teran macam sembelit..
saya dah la jarang sembelit..bukan ingat pon macam mana..teran la ikot suka..sampai merah muka..

nurse: awak tekan kat muka sampai merah muka..tekan macam saya cakap tadi..

saya:macam mana saya tak Ingat..

nurse:macam saya cakap tadi la…

saya:aduh sakit…try teran lagi..~merah gak muka..try lagi teran..

nurse:good..wat macam tu lagi..

ape lagi semangat  la saya nak teran..sebab kena puji good good. tapi tunggu betul2 sakit..teran lagi

nurse:bagus sikit lagi..

saya:try teran lagi ambik nafas guna mulut..fuh tiba-tiba rase lega..terkeluar seketul..nurse gunting..tapi memang tak rase pon kena gunting..sakit kontraksi lagi kuat kan.

1250 pagi

lega rase..nurse tu letak baby dekat dada..

Nurse: Nampak tak baby kamu ni?

Saya:Nampak.~slow je penat kan..

Nurse:boy ke girl..?

Saya: boy..sayu-sayu je…

Nurse:ape die…

saya:baby boy..~kuat cikit..huhu

rehat la kejap..lega cikit sakit kontraksi hilang dah..pastu nurse tu kua kan semua uri bagi cukup..then part jahit…sakit sangat..terutama bahagian kulit lua..huh malas cite..sementara kahit kulit lua..nurse lagi sorang bagi baby hisap puting ibu..sonok tengok baby..kurang cikit sakit ngan penat tadi..lepas siap semua..pindah ke wad..nampak family n suami..terkejar-kejar dorang nak tengok.nurse tu tolak laju sangat..erm sampai pintu wab mak dan suami ibu je boleh masuk..ape lagi suami ngan mak muka berlagak je boleh masuk..hihi ayah ngan adik-adik..cari tingkap..punye la nak tengok.cian dorang..ayah siap suh tangkap pic lagi..nak hantar kat adik beradik yang lain..yang angah asyik talipon saya je dari tadi..tapi sape pon tak angkat..dah masuk wad die talipon ag..saya tengok banyak col..saya angkat jugak..huh..Alhamdulillah la selesai sorang..memang time sakit sangat kat labor room dalam hati..nak sorang je la anak..tapi bile tengok baby..perasaan sayu je..nak ramai lagi boleh tak..huh teringat mak terutamanya..sedih sangat..macam ni rupanya sakit bersalin…terima kasih mama..

selepas beberapa hari...***nak masuk yang baru lahir usb hp tak bawak..so pic ni je la dapat bg..huh
 
NIK RAYYAN RIZQIN
2.7 KG
LAHIR 1250 PG 7 SEPT 2013

Saturday, August 17, 2013

RAYA 2013


Salam semua...tahun ni seronok sangat beraya dengan suami di rumah mak ayah dan adik-adik..huhu erm turn isteri dulu ye..hua hua hua.. erm wat muka cedey cikit dapat la beraya hari pertama di rumah mak ayah...huhu raya kedua rumah mak mertua di kelantan..huhu tapi adik no 2  c angah tak dapat beraya bersama sebab kena keje..tahun  ni memang tak jumpe angah la..raya kedua die balik..saya dah balik rumah nak mertua...cian die..erm tapi sebelum raya memang dah jumpe siap-siap..huh erm di tambah pula saya dah 8 bulan lebih mengandung..tunggu bulan depan je nak meletop (ambik kau bahasa..huhu)..hihi rasa bersyukur sangat di kurniakan rezeki anak cepat ni..nak sambut anniversary berdua pun tak sempat..sambut anniversary bertiga terus..hihi alhamdulillah time bulan puasa dapat juga masak sahur untuk suami tercinta cuma puasa tak dapat nak puasa penuh sebab tak mampu sangat..takpe la..nak buat macam mana kan...erm biskut raya memang tak buat la..huhu tak mampu den...hihi erm cuma buat kek buah-buahan untuk bawa balik rumah dan  rumah mertua..huhu nasib suami tolong jugak kalau tak..jangan harap nak buat..huhu..erm nak beraya sakan pon tak mampu jalan jauh dah..tapi time pegi cari baju raya kuat je berjalan sampai suami pon pelik...bile balik baru sedar penat sangat..hahaha tak ingat kau...tengok baju cantik-cantik...nak beli kasut cantik-cantik pon takleh kaki dah bengkak je..tapi beli jugak sandal ikut saiz kaki bengkak...hahaha..paberet kasut yang bertutup..tapi terpaksa la pendamkan..sabar je..baju pon nak cari susah...faham-faham jela..biasa mak buat kan tapi dah tak sempat nak suruh mak jahit...dalam kepala macam-macam fesyen dah kua nak suh mak jahit..tahun ni beli siap sedondon dengan suami...huhu beli sepasang je..sebab lagi suka suruh mak jahit kan..puas hati cikit...huh..erm ok la..malas nak taip dah..huhu..di sini saya nak mohon maaf kalau ada yang tersingung ke baca cerita dalam blog saya ni..janji nak review tapi tak review,maaf sangat-sangat..insyaAllah time nak tunggu bersalin  nanti @ lepas bersalin ada masa nak tulis memang saya check balik mana tajuk/ape-ape yang tak review lagi saya review ye kawan-kawan....mintak maaf sangat-sangat kawan ku...SELAMAT HARI RAYA..


***selendang saya jahit sendiri ye..ade sape-sape nak tempah ke..bagi taw je color..RM25 je tak masuk postage..huhu panjang 2m..1meter chiffon bercorak + 1m chiffon kosong..panjang..dan mudah je nak pakai serta tutup dada...huhu

Tuesday, July 30, 2013

8 bulan dah.....(32 minggu)






hi semua...lama sangat dah tak update..bzi je...(ye la tu..tido & tgok tb je memanjang..hihi) erm duk cbuk ngan blog org je sebenarnye..huhu erm sedar tak sedar dah masuk 8 bulan dah..tinggal beberapa minggu je lagi...macam-macam perasaan ada..semoga Allah permudahkan semua nya..amin...baju baby pon tak cuci lagi...banyak lagi barang baby tak beli...time bulan puasa ni memang malas nak pegi mana-mana pon...tapi sempat juga buat biskut raya suci dalam debu ngan beli baju raya...hihi biskut tu senang je..lagi pon suami tolong juga...ala biskut nestum..huhu nama bukan main lagi kan...nak resepi tak..rasa nya banyak resepi biskut nestum ni..nanti la saya update lain skali gambar..lagi best kan..huhu ok la..nak tido...selamat malam semua... :)

Wednesday, May 15, 2013

Rawatan badan di rumah


hi salam semua...erm tadi baru je wat rawatan di rumah..huhu eh bukan kat spa ke..ha! kat rumah pon boleh la...bahan-bahan yang saya guna (ape yang ada kat rumah je) ialah serbuk kulit kayu manis, garam halus, sabun susu kambing (baru beli je hari tu..hahaha) erm massage oil jenis perfume generic punye memang selalu pakai wat macam losyen...huhu



 





ok mula2 basahkan badan macam biasa..lulur kan garam halus seluruh badan ye..tempat berlipat lebih sikit la tonyoh ye..hahaha..~gelak plak...hihi..ok lepas dah sebati..mcm masak la pulak..maksudnya..lepas dah penat tonyoh kat seluruh badan..ambik serbuk kulit kayu manis (dekat TF/pasaraya berdekatan ade jual serbuk terus..tak payah susah-susah nak tumbuk kulit kayu manis..~dasar pemalas..hahaha) letak dalam mangkuk, letak air sedikit then tonyoh serbuk kulit kayu manis plak kat seluruh badan..gosok secara putaran ye...tak kisah la ikut lawan jam ke..ikot jam ke..hihi..erm lepas tu lebih kurang 5/10 minit penat tonyoh..mandi macam biasa..mesti rasa dah lembut je badan kan..sabun plak ngan sabun susu kambing..bia sampai 5/10minit kat badan..bilas..lepas tu lap kan badan..sapu plak massage oil kat seluruh badan...taaadaaa...siap la...masa untuk malam pertama rehatkan badan..hahaha 

erm massage oil ni dah lama saya guna..minyak ni jenis perfume generic, banyak jual kat farmasi, watson, atau guardian..dulu rm6 je..skung dah naik rm7.90..(naik melampau kau) beli juga la..sebab best bile pakai..cepat je meresap kat kulit...kalau kulit kaki..sebelum tido letak then pakai stoken..pagi esok rase lembut je..sayang nak pijak..hahaha..erm memang best minyak ni..bau lembut je..selalu beli memang cepat habis..sebab nye..adik-adik lelaki ku + ayah juga pakai dekat rambut..dah la cepat meresap.bau pon harum je..semua orang suka.. :)

ok la selamat membuat rawatan di rumah..banyak lagi bahan dan cara rawatan lebih kurang sama macam di spa cuma skung saya guna ape yang ada di rumah dan yang penting bahan semulajadi..nanti saya bagi tahu bahan lain pulak yee.. :)

****dah lama dalam draf..huhu malam ni baru nak publish..hihi

Dah lima bulan dah...semoga Allah swt permudahkan...amin


Ni time 4 bulan..huhu kat teluk intan, perak..

assalamualaikum semua...lama tak update..hihi malas je..duk sibuk bace blog orang je taw..hahaha...erm skung dah 5bulan 1minggu..semoga di permudahkan oleh Allah swt..amin... alhamdullilah baby asyik gerak je..aktif sungguh anak ibu ni taw...kadang risau juga..asyk gerak je..tapi Dr. cakap memang baby time ni aktif je..duk main ngan tali pusat die..takpe la..main la anak ibu sayang...hihi..skung ni memang cepat letih..kaki pon asyik lenguh je..dan  kasut macam kena tukar je..sebab dah ketat..huhu erm takpe la...skung ni betul la cakap orang..kalau dah ngandung...semua benda pk pasal baby..ape-ape hal semua pasal baby dulu..dulu asyik nak beli baju sendiri, barang-barang sendiri..skung pk pasal baby je..hihi makan pon..dulu susah sangat nak makan benda yang tak suka..tak kan kot makan..skung kena makan sayur hijau..slalu suka makan sayur tertentu je..huhu skung kerang, daging kena paksa suami je suh makan..geram betul..sebab darah rendah kan,tapi pk baby..makan jugak..nasib la suami sabar je..siap masak kan kerang masak singgang..selalu je die masak..tak penah masak kerang lepas kahwin ni..yela bukan suka sangat..huhu lagi pon malas nak kupas kerang tu..huhu suami risau..die masak kan ngan kupas sekali...hihi erm benda yang kupas-kupas memang la malas nak makan..huhu kalau time bujang mak yang selalu kupaskan..huhu tunggu je nak makan..hihi ok la..malas taip dah..huhu..nak rehat penat sangat hari ni p temuduga kat ipoh tadi..kalau ada rezeki..insyaAllah..Allah dah janji kan rezeki setiap orang..